Βιογραφικό

Γεννήθηκα, ζω και εργάζομαι στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Διατηρώ από το 1998 ιδιωτικό γραφείο ως αδειούχος ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια.

Είμαι μια από τους τρεις ιδρυτές και επιστημονικούς υπεύθυνους του ‘Λόγω Ψυχής’-Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, το οποίο -μεταξύ άλλων- εκπαιδεύει και εποπτεύει επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε μια εμπλουτισμένη μορφή της συστημικής θεραπείας (SANE- System Attachment Narrative Encephalon)

Από το 1998 έως το 2011 συνεργαζόμουν με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων ως εκπαιδεύτρια και επόπτρια ειδικευόμενων ψυχοθεραπευτών.

Δίδαξα (2009-2017) στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σπουδές και ειδίκευση

Ολοκλήρωσα τις βασικές μου σπουδές στην Ψυχολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στην Πανεπιστήμιο του Bath στη Μεγάλη Βρετανία όπου και ολοκλήρωσα το διδακτορικό μου (PhD) το 1993. Το διδακτορικό μου διερευνούσε την εσωτερική συνοχή των προσωπικών αφηγήσεων με έμφαση στην ποιοτική έρευνα και τις κλινικές εφαρμογές. Στη Μεγάλη Βρετανία παρακολούθησα πρόγραμμα ειδίκευσης στη Συμβουλευτική του Central School of Counselling and Therapy. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα ειδικεύτηκα στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Είμαι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας από την European Association of Psychotherapy (EAP).

Διδακτικό έργο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στην Μεγάλη Βρετανία, δίδαξα (tutor) στο Πανεπιστήμιο του Bath, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα δίδαξα ψυχολογία σε διάφορα αγγλόφωνα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα (Indianapolis, Laverne) και σε ελληνόφωνα σεμινάρια (ΠΕΚ κλπ). Από το 1998 έως το 2011 εκπαίδευα και επόπτευα επαγγελματίες ψυχικής υγείας στα πλαίσια της ειδίκευσής τους στη συστημική και οικογενειακή θεραπεία στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων. Από το 2011 εκπαιδεύω και εποπτεύω επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και είμαι μία από τους τρεις επιστημονικούς υπεύθυνους, του ‘Λόγω Ψυχής’-Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Πραγματοποιώ παράλληλα σειρά σεμιναρίων που απευθύνονται σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και στο ευρύ κοινό. Δίδαξα επίσης (2009-2012) το μάθημα «Μεθοδολογία Έρευνας στη Συμβουλευτική Ψυχολογία: Μέθοδοι συλλογής και ανάλυσης ποιοτικής έρευνας» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συγγραφικό έργο

Είμαι συγγραφέας του βιβλίου «Η αθώα γλώσσα των ονείρων μας» και επιστημονική επιμελήτρια μαζί με τη Χάρις Κατάκη δύο συλλογικών τόμων για τις εφαρμογές της συστημικής θεραπείας («Με γόμα και καθρέφτη», «Με χάρτη και πυξίδα»). Επίσης είμαι συγγραφέας των παιδικών βιβλίων «Κουβέντες με την μαμά», «Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά» και «Ταξίδια με την μαμά».

Εργασίες μου έχουν δημοσιευτεί στα γνωστότερα αγγλόφωνα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά του χώρου της συστημικής και οικογενειακής ψυχοθεραπείας (Family ProcessJournal of Family TherapyJournal of Systemic TherapiesJournal of Marital and Family Therapy, Μετάλογος-Συστημικές Προσεγγίσεις και Ψυχοθεραπεία), καθώς και σε γενικά επιστημονικά περιοδικά ψυχολογίας αγγλόφωνα (Counselling Psychology Quarterly) και ελληνικά (Ψυχολογία-Το Περιοδικό της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας). Επίσης έχουν εκδοθεί ως κεφάλαια βιβλίων, και έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Τα ενδιαφέροντα μου αφορούν την σύνδεση της αφηγηματικής προσέγγισης και της θεωρίας του συναισθηματικού δεσμού (attachment) με τη συστημική θεραπεία. Ασχολούμαι ακόμα με τις εξελίξεις και εφαρμογές της ποιοτικής μεθοδολογίας στη θεραπευτική διαδικασία και αλλαγή, και έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μεθόδους και εργαλεία που αξιοποιούν τη μορφή και το περιεχόμενο των προσωπικών αφηγήσεων. Μεγάλο δε κομμάτι της συγγραφικής μου δουλειάς έχει αφιερωθεί στην ανάπτυξη και εφαρμογή αφηγηματικών εργαλείων ως μέσων αξιολόγησης και θεραπευτικής παρέμβασης, καθώς και στις ψυχο-βιογραφικές έρευνες με έμφαση στην κλινική τους εφαρμογή. Τα ενδιαφέροντα μου στο παρελθόν περιελάμβαναν τις εφαρμογές της συστημικής συμβουλευτικής στους χρόνιους ασθενείς (HIV/AIDS), και τις εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής οικογένειας και του ζευγαριού.

Επιστημονικοί Σύλλογοι και Εταιρείες

Είμαι μέλος της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ), του British Psychological Society (BPS) και του American Psychological Association (APA). Είμαι επίσης μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής και Οικογενειακής Θεραπείας (ΕΛΕΣΥΘ) και της European Family Therapy Association (EFTA), καθώς και μέλος της Association for Family Therapy and Systemic Practice (AFT). Κατέχω το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP) που απονέμει η EAP (European Association for Psychotherapy) καθώς και το EuroPsy που απονέμει η EFPA (European Federation of Psychologists Associations).

ΒΙΒΛΙΑ

ΓλώσσαΤωνΟνείρων

Η αθώα γλώσσα
των ονείρων μας

ΤαξίδιαΜεΤηΜαμά-image

Ταξίδια με τη μαμά

kouventes_me_ti_mama

Κουβέντες
με τη μαμά

megalyteres_kouventes

Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά